четвъртък, 9 януари 2014 г.

Как да отслабнем здравословно?

В нашето забързано ежедневие, в което хапваме набързо нещо готово, поддържането на оптимално тегло е доста трудно. Още по-трудно е да се отслабне. Ако сте се опитвали диети, но не сте успели да свалите килограми, вероятно мислите, че те не действат. И може би сте прави, традиционните диети действително не дават резултати, или поне те не са трайни. Добрата новина е, че има начини да постигнете трайни резултати в отслабването и да се чувствате по-добре.

Къде е ключът към здравословното отслабване?

Сметката е проста, ако консумирате повече калории, отколкото изразходвате, вие неминуемо ще качвате килограми. И обратно, ако консумирате по-малко калории, отколкото изразходвате, ще отслабвате. 

Защо тогава отслабването е толкова трудно?

Понякога дори ние самите го правим още по-трудно, отколкото е в действителност, като се подлагаме на строги диети и глад, което никак не е здравословно. Но има и по-добър начин – чрез промяна на хранителните навици. Ето някои правила за постигане на здравословно отслабване:

- Мислете като за промяна в начина на живот, а не като за някаква краткосрочна диета. Стабилното отслабване не се постига бързо, с кратки диети. Необходимо е коренно да промените начина си на хранене.

- Отслабвайте бавно, но сигурно. Това е здравословното отслабване. Бързата загуба на килограми може да ви разболее, защото в този случай губите не само мазнини, но и мускулна маса. 

- Поставяйте си цели, които да ви мотивират. Става въпрос за краткосрочни цели, например да отслабнете толкова, че да можете да сложите късите панталонки от миналото лято. 

- Следете процеса на отслабване. Теглете се редовно и записвайте килограмите. Когато видите черно на бяло разликата в килограмите, ще бъдете значително по-мотивирани да продължите.

Имайте предвид, че може да ви отнеме известно време, за да намерите подходящата диета за индивидуална за вас. Това е важно, за да се чувствате удовлетворени, така че можете да се придържате към нея в дългосрочен план. Ако една диета не работи, опитайте друга. Има много начини да отслабнете. Ключът е да разберете какво работи за вас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар