петък, 3 януари 2014 г.

Натурални продукти за красива кожа

Нарът, зеленият чай, гъбите имат страхотен вкус, а и са много здравословни като храна. Тези натурални продукти обаче все повече навлизат в козметичната индустрия, защото е доказано, че влияят благотворно върху кожата. Ето и някои други растения, които можете да използвате за здрава и красива кожа с доказан ефект:

- Арганово масло – добива се от плод на дърво, което расте в Мароко. Наречено е още „течно злато”. Богато е на витамин Е. Аргановото масло е отлично при екземи, псориазис, зачервяване и суха кожа. За суха кожа успешно може да се използва и масло от маслина, или иначе казано чист зехтин, сафлор, авокадо, бадем.

- Соята, екстрактът от малини, черницата и цитрусовите плодове спомагат да отстраняване на тъмни петна и предпазват от прекалена пигментация на кожата.

- Гъбите майтаке се използват при хора с чувствителна кожа, страдащи от розацея и зачервявания. Подобно на тяхното действие имат невенът, алоето и екстрактът от тиква.

- Родиола (нарича се още златен корен) влияе добре на суха и чувствителна кожа.

- Кафе на зърна. Използва се най-външният слой на обвивката на кафеното семе. Установено е, че то съдържа антиоксиданти повече дори и от нара, малините и зеленият чай. Третирането на кожата с него потиска появяването на зачервявания и нежелана пигментация.

- Ресвератрол – представлява полифенол от вино и грозде, има антиоксидантни свойства  и действа противовъзпалително. Проучванията при животни показват, че ресвератролът прилаган върху кожата може да помогне за предпазване от вредните UVлъчи.

- Зелен чай – изключително богат е на антиоксиданти, предпазва от UVлъчи.

- Бял чай – той е неферментирал и необработен термично, като се използват само младите връхчета на растението. Екстракт от бял чай ограничава увреждането на кожата от слънчевите лъчи.

- Масло от лавандула – има успокояващ ефект. Може да се използва също и за ароматерапия. Няколко капки лавандулово масло във ваната действа успокоително на кожата.

- Бадемово масло – смесено с вода хидратира кожата, намалява раздразненията и действа успокояващо.

Снимка: www.dearcrissy.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар