сряда, 15 януари 2014 г.

Кои храни са полезни?

Представяме ви 10 супер полезни храни, подходящи както за отслабване и включване в различни хранителни режими, така и за поддържане на здраве и тонус:

Фасул. Бобовите култури са евтини и лесно се приготвят, което ги прави предпочитани от доста хора, спазващи диета. Съдържат много протеини, които с успех заместват месото при вегетарианците, както и фибри, даващи достатъчно енергия на организма. Някои сортове фасул дори съдържат омега-3 мастни киселини. 

Орехи. Те съдържат висок процент мазнини, които са много по-здравословни от тези, съдържащи се в месото. Имат в състава си също омега-3 мастни киселини, което ги прави много полезни при сърдечни проблеми. Доказано е също, че съдържат много антиоксиданти. 

Ябълки. Те също съдържат много фибри, особено пектин, който спомага за намаляване нивото на лошия холестерол. Много от полезните съставки на ябълките се съдържат в кората, като например антиоксиданти. Ето защо ябълките са перфектната диетична храна. Съдържат също достатъчно количество захари за задоволяване на енергийните нужди на организма. 

Боровинки. Съдържат високо количество антиоксидантни вещества – каротиноиди и флавоноиди, подпомагат сърдечната дейност. Съдържат също витамините С и Е. 

Спанак. Съдържа много полезни съставки, като желязо, калций и витамин А, които отговарят за кожата и зрението. Съдържа също фолиева киселина, която помага при образуването та червените кръвни телца, а също е полезна при бременност.

Сьомга. Тя е богата на витамин Д, както и на омега-3 мастни киселини, особено дивата сьомга. Изключително полезна е за сърцето и мозъчната дейност.

Тиква. Тя е нискокалоричен зеленчук с високо съдържание на фибри и витамин А. Смята се за една от най-подходящите и полезни храни при отслабване и пречистване на тялото.

Банани. Съдържат калий, който понижава кръвното налягане и е важен за правилната функция на мускулите и храносмилателната система. Съдържат също много фибри и засищат организма бързо.

Броколи. Спадат към семейството на зелето. Имат противораков ефект и повишават имунитета на организма. Броколите съдържат също фибри и спомагат за понижаване на кръвното налягане.

Батат (Сладък картоф). Освен че са много вкусни, сладките картофи съдържат калий, който спомага за понижаване на кръвното налягане и предпазва от сърдечен удар. Имат също високо съдържание на фибри. 

Снимка: www.hospitalityinfocentre.co.uk

Няма коментари:

Публикуване на коментар