Фасул. Бобовите култури са евтини и лесно се приготвят, което ги прави предпочитани от доста хора, спазващи диета. Съдържат много протеини, които с успех заместват месото при вегетарианците, както и фибри, даващи достатъчно енергия на организма. Някои сортове фасул дори съдържат омега-3 мастни киселини.
Орехи. Те съдържат висок процент мазнини, които са много по-здравословни от тези, съдържащи се в месото. Имат в състава си също омега-3 мастни киселини, което ги прави много полезни при сърдечни проблеми. Доказано е също, че съдържат много антиоксиданти.
Боровинки. Съдържат високо количество антиоксидантни вещества – каротиноиди и флавоноиди, подпомагат сърдечната дейност. Съдържат също витамините С и Е.
Спанак. Съдържа много полезни съставки, като желязо, калций и витамин А, които отговарят за кожата и зрението. Съдържа също фолиева киселина, която помага при образуването та червените кръвни телца, а също е полезна при бременност.
Сьомга. Тя е богата на витамин Д,
както и на омега-3 мастни киселини, особено дивата сьомга. Изключително полезна
е за сърцето и мозъчната дейност.
Тиква. Тя е нискокалоричен
зеленчук с високо съдържание на фибри и витамин А. Смята се за една от
най-подходящите и полезни храни при отслабване и пречистване на тялото.
Банани.
Съдържат калий, който понижава кръвното налягане и е важен за правилната
функция на мускулите и храносмилателната система. Съдържат също много фибри и
засищат организма бързо.
Броколи. Спадат към семейството на зелето. Имат противораков
ефект и повишават имунитета на организма. Броколите съдържат също фибри и
спомагат за понижаване на кръвното налягане.
Батат (Сладък картоф). Освен че са много вкусни, сладките картофи
съдържат калий, който спомага за понижаване на кръвното налягане и предпазва от
сърдечен удар. Имат също високо съдържание на фибри.
Снимка: www.hospitalityinfocentre.co.uk
Няма коментари:
Публикуване на коментар